DOSSIER 

 BELEGGEN IN KUNST / FISCALE ASPECTEN KUNST

   
       Facebook Artipico

instagram Artipico

KUNSTENAARS

SCHILDERIJEN
Ada Breedveld
Clemens Briels
Marjo van der Burgt
Ron van der Ende
Astrid Engels
Jolanda Gerrmann
Sasja Hagens
Rene Jacobs
Elizabeth Koning
Tos Kostermans
Kevin Langedijk
Lolo Loren
Huub Middeldorp
Walter van Oel
Joop Polder
Jef Poldervaart
Susan Ruiter
Seulement Femmes
Wouter Stips
Jacques Tange
Velimir Trnski
Suzanne Tuynman
Herman van Veen
Henk van Vessem
Edwin Voute
Ruud de Wild

BEELDEN
Clemens Briels
Elise Coenen
Florence
Leny Franken
Willemien Fransen
Carla van den Heuvel
Wilma Hoebee
Anthon Hoornweg
Frits Kloppers
Kasper Kuckelkorn
Nimrod Messeg
Ron Moret
Frans van Straaten
Diane Timmer
Ton Voortman
Diet Wiegman
Judith Wiersema

FOTOGRAFIE
Jacco Breedveld
Seulement Femmes
Herman van Gestel
Elizabeth Koning
Lolo Loren
Jan Luijk
Ronald Schmets
Isabell Schulz
Sue Vincent Peters
Jef Poldervaart


HOME
KUNSTVEILING
Artipico Exclusive Collection
Impressie Galerie
EXPOSITIE AGENDA
Win een kunstwerk
NieuwsbriefCONTACT
ADRES / OPENINGSTIJDEN
ROUTEBESCHRIJVING 

 

Beleggen in kunst?

Gegarandeerd kunstzinnig rendement !

Koop wat u mooi vindt, maar met kennis van zaken.

Fiscale aspecten spelen een belangrijke rol.

Galerie Artipico adviseert u over de juridische en fiscale aspecten van kunstbezit en beleggen in kunst. In samenwerking met betrokken accountants en belastingadviseurs.DOSSIER BELEGGEN IN KUNST / FISCALE ASPECTEN VAN KUNST

 

BERICHTEN, CITATEN EN INZAKE BELEGGEN IN KUNST

 

HEEFT U EEN SPECIFIEKE VRAAG OF WILT U EEN PERSOONLIJKE AFSPRAAK MAKEN? VUL DAN HET FORMULIER IN EN WIJ NEMEN CONTACT MET U OP

 


Naam:
M   V
Bedrijf:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
E-mail:
Telefoon:
Telefax:
Opmerking of Vraag:
 
 

 

Veiling Hirst breekt record.

LONDEN - De veiling van het werk van de Britse kunstenaar Damien Hirst heeft een recordbedrag opgebracht. De ongeveer tweehonderd werken van de artiest gingen voor circa 111 miljoen pond (140 miljoen euro) van de hand. Het is het hoogste totaalbedrag dat ooit is betaald op een openbare verkoop van het werk van een enkele kunstenaar. Het oude record stond op naam van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Een verkoop van 88 werken van zijn hand in 1993 leverde 32 miljoen dollar op. Omgerekend zou dit ongeveer 27 miljoen euro zijn. Met de veiling op maandag en dinsdag wilde Hirst naar eigen zeggen op een 'democratische manier' zijn kunst onder het publiek brengen.

in: Nu.nl, 16-09-2008

Amerikaan biedt 9 miljoen euro voor haai van Damien Hirst.

De Britse kunstverzamelaar Charles Saatchi wil het topstuk van zijn verzameling verkopen. De Daily Telegraph berichtte donderdag dat een Amerikaan 9 miljoen euro heeft geboden voor een installatie van Damien Hirst met een reuzenhaai in een glastank. Als het tot een verkoop komt, zal de eigenaar alvast financieel een uitstekende zaak doen. Saatchi kocht het stuk veertien jaar geleden voor een slordige 72.000 euro. Het werk verzinnebeeldt voor de 61-jarige Brit 'de psychologische onmogelijkheid van het sterven in het denken van een levende'. Kunstenaar Damien Hirst kocht de haai in Australië en verwerkte het zeeroofdier tot een kunstwerk. De creatie was van bij zijn eerste tentoonstelling, in 1992 in Londen, een echte sensatie. Het werk is nu nog te zien in het Saatchi Museum, naast de Thames in Londen. Naar verluidt was er voor het sculptuur ook interesse van Tate Modern. De Daily Telegraph vreest echter dat een van de belangrijkste werken van de door Hirst geleide Young British Artists-beweging weldra in het buitenland te bewonderen zal zijn.

in: Tijdnet (Tijd.be), 24-12-2004

Mooi beleggen

"Je ziet dat juist ook ten tijden van een recessie het aantal beleggingen in kunst groeit. De aandelen kelderen en beleggers zoeken naar meer waardevaste goederen."

"Er zijn onderzoeken die laten zien dat je met kunst fraaie rendementen kunt behalen, zeker op lange termijn."

Interview met Edwin Voûte.
In: Intermediair, september 2004.
Copyright
www.Intermediair.nl

U kunt het volledige artikel hier downloaden.

9 SEPTEMBER 2004. ABN Amro gaat beleggers adviseren in kunst.
ABN Amro gaat beleggers ook adviseren op het gebied van kunst. De financiële groep zal samen met het Britse kunsttaxatiebureau Semour's kunstadvies verlenen aan zijn vermogende klanten en aan elitebanken, zoals bijvoorbeeld Van Lanschot en Van der Hoop Bankiers. Die kunnen de adviezen dan doorsluizen naar hun klanten.

ABN Amro ziet in investeringen in kunst een alternatief voor aandelen, die de afgelopen jaren weinig rendement hebben opgeleverd. Kunst is een aantrekkelijke belegging voor de middellange en zelfs de korte termijn, stelt het bankconcern.

Een woordvoerder rept van 'een enorme groei' in kunstbeleggingen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement bedroeg sinds 1950 ongeveer 11,5 tot 12,5 procent. ABN Amro hoopt daar een graantje van mee te pikken. De nieuwe dienstverlening zal wereldwijd worden aangeboden, zegt de woordvoerder. Daarbij richt de advisering zich niet alleen op de bestaande fondsen die geld in kunst steken. ABN Amro komt begin volgend jaar met een eigen Art Fund. Ook verzamelaars die hun collectie fysiek willen uitbreiden, kunnen voor advies bij de bank terecht.

ABN Amro heeft overigens de kennis al gedeeltelijk zelf in huis. Topman Rijkman Groenink is ook voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

in: Tijdnet (Tijd.be)

"De index van de werken van Europese schilders uit de twintigste eeuw steeg met 83 procent tussen 1992 en 2001 en daalde met 8 procent tussen 1999 en 2001. De cijfers over het jaar 2002 zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat de index het beter heeft gedaan dan de meeste Europese aandelenindices, die grosso modo met 40 procent of meer zijn gedaald in de laatste drie jaar. [...] In economisch moeilijke perioden zijn het alleen de werken van bekende en bewezen kunstenaars die overeind blijven. Ga derhalve voor het beste dat u zich kunst veroorloven, als u kunst koop met een beleggingsoogmerk"

Paul van Engen
in: Money nr. 64 (maart 2003)

"Kunst is redelijk waardevast. Dat kun je zien op een beurs als de TEFAF; er is een duidelijke verschuiving waar te nemen van aandelen naar kunst"

Cees van der Kamp
in: Miljonair nr. 5 (2002)

"Oorlog en recessie zijn namelijk goed nieuws voor de kunsthandel. De onderzoekers Jianping Mei en Michael Moses van New York University hebben dit met hun Fine Art Index aangetoond. Dit onderzoek naar de invLoed van vier oorlogen en zevenentwintig recessies op de prijs van schilderijen werd eind 2001 afgerond. In zware tijden blijken schilderijen een hoger rendement op te leveren dan aandelen". In: Quote (2001)
"Kunst kopen is een emotionele zaak. Het moet je gaan om de schoonheid, om de intellectuele bevrediging". Galeriehoudster Cockie Snoei in: NRC.nl/cultuur 30 maart 2002
"Kunst. Dat vind ik de beste belegging, daar geniet je nog van, dat hangt aan de muur". Modeontwerper Frans Molenaar in:
QPF 4 (2001)

"Het riskante mode-aspect, de grillige trend-wisselingen en vooral de zeer beperkt blijkende liquiditeit (inwisseling van de belegging binnen redelijke termijn tegen cash voor de koopprijs of bij voorkeur met een redelijk rendement) vinden volgens kunstbeurs- en veiling-ervaringen niet voldoende tegenwicht door een ruim boven het gemiddeld van andere beleggingen uit stijgend rendement. Daarmee voldoet kunst niet aan minimale criteria voor een (verantwoorde) belegging [...].
Voor het overige blijft kunst evenwel de meest fascinerende vorm van geld-investering die ik als beleggingsexpert (alsmede als kunstminnaar en -verzamelaar) ken".

Rienk Kamer in:
Financiele Strategie 4/2001
De praktijk leert dat met beleggingen in kunst rendementen kunnen worden behaald die een vergelijking met de beursvloer glansrijk kunnen doorstaan. Bovendien heeft het beleggen in kunst ook nog eens het bijkomend voordeel dat je er in de tussentijd van kunt genieten. in: FiscAlert Magazine (februari 2000)
"Ook de kunstliefhebber moet door het arbitrageproces. De echte liefhebber kan de schoonheid van zijn schilderij belastingvrij aanschouwen. Echter als de inspecteur ontdekt en aantoont dat de Lucebert of de Corneille als belegging wordt aangehouden, dan dient de kunstminnaar de waarde van het schilderij aan te geven (box III) en jaarlijks 1,2% daarvan aan de schatkist af te dragen. Het worden drukke tijden voor beëdigde taxateurs. Menig museumdirecteur zal onrustig slapen aangezien zijn bruikleenvrienden het financieel moeilijker gaan krijgen". in: Financieele Dagblad, 6 nov. 1999.
Auteur: Mr. A.H.A.M. Rens, verbonden aan Loyens & Volkmaars Belastingadviseurs, Advocaten en Notarissen te Den Haag.
"Als je kunst koopt om te beleggen, let dan niet op namen, maar kijk naar kwaliteit" Veilingmeester en taxateur
Chris Vellinga in:
Fiscalert (februari 2000)
"Het voordeel van kunst is dat je op papier rijker kunt worden en ondertussen geniet van iets moois aan je muur. Het is wel een lange-termijnbelegging, kunst stijgt niet van de een op andere dag in waarde. Bezit van kunst is in het nieuwe fiscale stelsel vrijgesteld van belasting, tenzij de kunstaankoop in hoofdzaak als belegging is bedoeld. De aanschaf kun je zien als een appeltje voor de dorst". Galeriehouder Edwin Voûte in:
ABN AMRO Special Beleggen (september 2001)
Van een bezoeker aan onze website ontvingen wij de volgende reactie:

"Wat u aanbiedt is volkomen bedrog! Daarvoor heb ik te lang in de kunstsector gezeten. Beleggen in uw kunstenaars is leuk aan de muur, maar zal nooit een waardevermeerdering bieden. Kortom, stop hiermee, of ik zal het kenbaar moeten maken".

De heer A.S. te UtrechtFULL CONCEPT SERVICE IN SAMENWERKING MET BELASTINGADVISEURS

De nieuwe Wet op de Inkomstenbelasting 2001 leidt tot afschaffing van de vermogensbelasting en invoering van de vermogensrendementheffing in box III (1,2% netto). Er bestaat een vrijstelling van de vermogensrendementheffing voor voorwerpen van kunst. Het lijkt daarom voordelig om fiscaal belaste vermogensbestanddelen om te zetten in fiscaal vrijgestelde voorwerpen van kunst. Echter, wanneer uw kunstwerken hoofdzakelijk dienen ter belegging (de bewijslast hiervan ligt bij de fiscus) bestaat de mogelijkheid dat uw kunstbezit fiscaal wordt belast. Beleggen in kunst vereist daarom een gedegen kennis van de fiscale aspecten.

Artipico biedt u in dit kader een uniek full service concept inzake adviezen over beleggen in kunst in samenwerking met accountants en belastingadviseurs. Wij voorzien u van juridisch en fiscaal advies bij alle aspecten van kunstbezit en/of het investeren in kunst.

Wanneer u kunstwerken bezit, schenkt, aankoopt of verkoopt, kan dit leiden tot vragen als:

 • Is over beleggingen in kunst belasting verschuldigd in het nieuwe Belastingstelsel?
 • Wat kan ik doen om belastingheffing te beperken of te voorkomen?
 • Welke kunstwerken zijn geschikt voor belegging?
 • Hoe ga ik (fiscaal) om met mijn particuliere of zakelijke kunstcollectie?
 • Kan kunst beter zakelijk of in privé worden aangeschaft?
 • Hoe kan ik mijn kunstcollectie op een fiscaal gunstige wijze overhevelen naar mijn kinderen of erfgenamen, eventueel in het kader van estateplanning?
 • Hoe kan ik mijn belastingschuld met een kunstwerk voldoen?

Wij verlenen onze diensten onder andere aan vermogende particulieren, kunstverzamelaars, gerenommeerde charitatieve instellingen, musea, kunsthandel en veilinghuizen.

Heeft u vragen over fiscale en juridische aspecten van kunstbezit en/of beleggen in kunst, vult u dan het onderstaande formulier in of neemt u contact op met Mr. E. Voûte voor het maken van een persoonlijke afspraak, telefoon 06-51922582, 010-4551561 of e-mail: info@artipico.com

ENKELE AANDACHTSPUNTEN VAN BELEGGEN IN KUNST EN KUNSTAANKOOP

 

 • U kunt als kunstliefhebber proberen een eigen "neus voor kunst" te ontwikkelen door lezingen bij te wonen, documentatie te lezen, galeries en musea te bezoeken en met kunstkenners te spreken.

 • Nadeel van het beleggen in kunst is het liquiditeitsaspect / verminderde verhandelbaarheid en de gevoeligheid voor economische ontwikkelingen.

 • Beleggen in kunst dient uitsluitend als een middellange tot lange termijn belegging te worden gezien (o.a. door gevoeligheid voor mode/trends). Ook kan pas achteraf (na jaren) worden gezien welke kunstenaars belangrijk waren.
ARGUMENTEN VOOR KUNSTAANKOOP

 • Het esthetische aspect (u vindt een kunstwerk mooi / u kunt ervan genieten).

 • Omzetting van fiscaal belaste vermogensbestanddelen (bijv. aandelen, spaartegoeden e.d.) in (in beginsel) fiscaal onbelaste kunstwerken, met name in barre beurstijden.

 • Mode / trend willen volgen (kunstenaar is "in").

 • Naamsbekendheid / prestige vergroten van voornamelijk zakelijke kopers. De aankoop van een schilderij van Vincent van Gogh voor $ 49 miljoen door de Japanse verzekeraar Yasuda Fire and Marine Insurance zorgde voor wereldwijde publiciteit en enorme inkomsten uit entree-gelden door drommen toeristen die het kunstwerk gingen bewonderen.

 • Maatschappelijke betrokkenheid willen tonen: door de aankoop (veelal beginnende) kunstenaars steunen. Bedrijven of vermogende particulieren die optreden als als moderne mecenas.

 • Sfeer op de werkplek vergroten / communicatie tussen werknemers bevorderen of als bedrijf willen onderscheiden.

 • PR-functie voor bedrijven: via kunst in aanraking komen met een bedrijf.
ENKELE FISCALE ASPECTEN VAN KUNST


 • In het huidige belastingstelsel bestaat zoals hierboven aangegeven een vrijstelling van de vermogensrendementheffing voor voorwerpen van kunst. Onder omstandigheden kan uw kunstbezit echter fiscaal worden belast.

 • Keuzebepaling: aankoop in privé of in de onderneming? Artipico adviseert u bij het maken van deze keuze.

 • Collectievorming: wat wil men met de collectie gaan doen, worden er veel kosten gemaakt? Deze factoren bepalen of het voordelig kan zijn kunst via een onderneming of een stichting aan te kopen.

 • In het kader van Estateplanning: hoe kan een kunstcollectie op gunstige wijze worden overgeheveld naar kinderen/erfgenamen, zodat successierechten of schenkingsrechten kunnen worden bespaard? Artipico adviseert u in samenwerking met WOB over zowel de juridische als fiscale aspecten.

 • Onder voorwaarden bestaat een speciale vrijstelling van schenkings- en successierecht indien kunst wordt geschonken aan de Staat.

 • Voor nalatenschappen die voor een groot deel uit kunstwerken bestaan, en waarvoor een groot bedrag aan successierechten dient te worden voldaan, kunnen bepaalde juridische en fiscale regelingen uitkomst bieden.

Wij adviseren u over de (vaak onbekende) fiscale aspecten van kunst

Wilt u meer informatie over beleggen in kunst of wilt u een persoonlijke afspraak met Galerie Artipico maken, vult u dan onderstaand formulier in, wij nemen dan contact met u op.

U kunt ook bellen of faxen naar Galerie Artipico te Schiedam.
Telefoon: 06-51922582 of 010-455 15 61;
Telefax: 010 - 456 70 12
Email: info@artipico.com


 

HEEFT U EEN SPECIFIEKE VRAAG OF WILT U EEN PERSOONLIJKE AFSPRAAK MAKEN? VUL DAN HET FORMULIER IN EN WIJ NEMEN CONTACT MET U OP

 

Naam:
M   V
Bedrijf:
Adres:
Postcode:
Woonplaats:
E-mail:
Telefoon:
Telefax:
Opmerking of Vraag:
 
 

 

U kunt ook bellen of faxen naar Artipico.com.
Telefoon: 06-51922582 of 010 - 455 15 61.
Telefax: 010 - 456 70 12
Email: info@artipico.com